Ако постоянно се разболявате, чувствате се уморени без причина и сте склонни към костни фрактури – дефицит на Витамин D може да бъде причината за всичко това.

Разхождате се на слънце по цял ден (със слинцезащитен/SPF фактор, разбира се). Храните се здравословно. Спите достатъчно. Но дори да правите всичките правилни неща, пак може да ви липсва нещо – Витамин D. Макар и рядко, критично ниски нива на Витамин D може да предизвика рахит при деца и остеомалация (омекване на костите) при възрастни. Ако останат нелекувани тези състояния могат да доведат до болки в костите, меки и крехки кости, както и отслабване и болки в мускулите, според Cleverland Clinic. Но скорошно проучване посочва взаимовръзка дори между средно ниски нива на Витамин D и брой изненадващи здравословни състояния, включително диабет, остеоартрит и рак. Ето как да разберете дали имате недостиг на Витамин D. Ако усещате, че страдате от някои от вече изброените симптоми, говорете с вашия здравен консултант, който вероятно ще препоръча кръвни изследвания.Това наистина е единственият начин точно да определите нивото си на Витамин D. Тогава можете да обсъдите начини да покачите нивата си, обикновено като започнете прием на хранителни добавки без рецепта.

Източник: http://www.msn.com/en-us/health/medical/9-signs-that-could-mean-you%E2%80%99re-not-getting-enough-vitamin-d/ss-BBrefwB?ocid=wispr