Резервация

Чудите се какво са направили вашите лимфни възли за вас напоследък?

Ето един въпрос, който може би не са ви задавали напоследък: какво знаете за лимфните възли?

Ако отговорът ви е „не много“, не сте сами. Но дори когато нашите лимфни възли поддържат нисък профил, те работят денонощно, за да се справят с потенциални здравословни проблеми, вариращи от обикновени вируси до смъртоносни бактерии и дори рак.

Прочетете, за да научите повече за тези работни коне на имунната система, тъй като те стоят на стража срещу външни нашественици и измамни елементи в нашите тела.

Какво представляват лимфните възли?

Вашите лимфни възли са част от имунната система, която помага за защитата на тялото срещу заплахи за здравето. Тези купчини тъкан с форма на боб и размер на грахово зърно образуват мрежа от клъстери по цялото тяло. Те филтрират лимфната течност (лимфа), бяло-жълта течност, която произхожда от кръвния поток.

Човешкото тяло има стотици лимфни възли. Те са най-изобилни — и най-забележими — във врата, подмишниците и слабините. Те също са в изобилие в гръдния кош и корема, където могат да се наблюдават чрез образни тестове като CT или MRI сканиране.

Понякога лимфните възли се наричат ​​жлези, но това не е точно. Жлези като щитовидната жлеза произвеждат хормони или други химикали, които имат ефект другаде в тялото. Не това правят лимфните възли.

Как лимфата достига до нашите лимфни възли?

Лимфата се създава, когато плазмата, течната част на кръвта, изтича от малки кръвоносни съдове и се влива в свързващи канали, които свързват лимфните възли в цялото тяло. Тези свързващи канали са известни като лимфна дренажна система.

След като лимфата премине през лимфните възли, тя в крайна сметка се връща в кръвния поток през лимфните канали.

Какво правят лимфните възли?

Нашите лимфни възли пречистват лимфната течност за инфекция или други потенциални причини за заболяване. Ако бъдат открити заплахи, белите клетки, наречени лимфоцити, и други имунни клетки в лимфните възли, ги идентифицират и се опитват да ги елиминират.

Основните функции на вашите лимфни възли са:

  • откриване и елиминиране на инфекциозни организми
  • премахване на анормални клетки, включително ракови клетки и предракови клетки
  • елиминиране на увредени клетки или клетъчни продукти, които могат да причинят заболяване.

Нормално ли е лимфните възли да се подуят и да станат болезнени?

Нормално е лимфните възли да се уголемяват и да стават болезнени, когато вършат работата си, особено когато реагират на инфекция. Тези реактивни лимфни възли могат да станат големи като гроздови зърна и болезнени при допир. Но това е само временно: те трябва да се върнат към нормалното си състояние незабавно, когато инфекцията се разреши.

При локални инфекции, като кожна инфекция или възпалено гърло, увеличението на лимфните възли е ограничено до частта от тялото близо до инфекцията. Въпреки това, при инфекции в цялото тяло, като ХИВ или мононуклеоза, разширяването на лимфните възли може да бъде по-разпространено.

Може ли заболяването да започне в лимфните възли?

Въпреки че обикновено функционират като полезна част от имунната система, болестите понякога започват в лимфните възли.

Лимфомът е вид рак, който започва в лимфните възли или в лимфната тъкан другаде в тялото (включително костния мозък, далака или чревния тракт). Редки възпалителни състояния могат да включват и лимфни възли; два примера са болестта на Касълман и болестта на Кикучи.

Инфекциите могат да засегнат лимфната система. Лимфната филариоза, паразитно заболяване, разпространявано от комари, е добър пример.

Представете си свят без лимфни възли

Тъй като те играят важна роля в имунната защита на организма, липсата на лимфни възли вероятно означава повече и по-продължителни инфекции. В допълнение, инфекция, която обикновено може да бъде ограничена до една част от тялото, може да се разпространи по-лесно.

Имайки предвид всички начини, по които лимфните възли ни помагат да останем здрави, може да изглежда изненадващо колко често се премахват. Един или повече лимфни възли могат да бъдат отстранени, за да се определи дали са ракови или дали новодиагностициран рак (като рак на гърдата) се е разпространил в лимфните възли. Но тъй като имаме стотици лимфни възли, този вид отстраняване на лимфни възли е малко вероятно да причини проблеми с имунната функция.

Понякога операцията на лимфни възли нарушава лимфния дренаж. Когато това се случи, течността може да се натрупа в близките тъкани. Хроничното подуване, наречено лимфедем, може да бъде усложнение.

В заключение

Въпреки че има много стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате здрава имунна система и добро здраве – избор на здравословна диета, редовни упражнения, отказ от пушене и други – вие не можете да направите за себе си това, което вашите лимфни възли правят за вас.

Така че, въпреки че скромният лимфен възел е лесен за пренебрегване, всички ние трябва да се радваме, че ги имаме.

0 0 гласа
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас