Резервация

Как да помогнете на детето си да получи необходимия сън

Изкушаващо е по това време на годината да оставите летните графици за сън да останат на място или да оставите времето за лягане да се плъзга, особено когато родителите също се чувстват уморени. Но е важно децата да имат редовна рутина – и да спят през тъмните часове и да са будни през светлите, тъй като телата ни се справят най-добре по този начин. Това важи и за семействата, които се обучават у дома: дори когато пътуването до училище е просто разходка до кухненската маса, което позволява повече сън, отколкото могат да получат тези, които хващат рано автобуса, никое дете не трябва да прекарва цяла сутрин в леглото .

Сънят е от решаващо значение за всички нас и това важи особено за децата. Без достатъчно качествен сън децата са по-склонни да имат здравословни и поведенчески проблеми — и трудности при ученето.

Ето няколко прости неща, които можете да направите, за да помогнете на детето си да получи необходимия сън.

Имайте редовен график

Телата ни се справят най-добре, когато си лягаме и се събуждаме приблизително по едно и също време всеки ден.

 • Децата и тийнейджърите се нуждаят от осем до 10 часа сън. Пребройте 10 часа назад, след като детето ви трябва да стане сутрин. Това е приблизително времето, което им трябва, за да се приготвят за лягане (за по-малки деца пребройте 11 часа назад).
 • Например, ако вашият тийнейджър трябва да стане в 7, тогава той трябва да се приготвя за леглоto до 9 и да е в леглото до 10 (тъй като повечето от нас не заспиват в момента, в който главата ни удари възглавницата). По-малко дете трябва да започне да се приготвя (къпане и т.н.) около 8.
 • Разберете, че тийнейджърите са биологично устроени да заспиват по-късно и да се събуждат по-късно и естествено ще си лягат по-късно. За съжаление повечето училища не се съобразяват с това, така че често работите срещу биологията.
 • Въпреки че е добре да останете будни малко по-късно през уикендите, не позволявайте времето за лягане да варира с повече от около час.

Изключете екраните преди лягане

Синята светлина, излъчвана от екраните, може да ни държи будни.

 • Най-добре е екраните да могат да бъдат изключени два часа преди да искате детето ви да заспи. Използвайте времето, когато започнат да се приготвят за лягане, като времето, когато екраните изгасват.
 • Единственият реален начин да постигнете това е да извадите всички устройства от спалнята. (Толкова вярно!)
 • Тийнейджърите ще се борят с вас за това. Ако можете, дръжте се (и им купете будилник, ако кажат, че им трябва телефонът им за това). Най-малкото се уверете, че телефонът е в режим „Не безпокойте“ през нощта.

Имайте среда, която насърчава съня

 • Успокойте нещата. Ако гледате телевизия, намалете звука и като цяло се опитайте да не вдигате много шум, след като децата си легнат.
 • Помислете за машина с бял шум или вентилатор (или климатик, ако живеете на топло място). Има и приложения за бял шум за онези тийнейджъри, които няма да се откажат от телефоните си.
 • Завесите за затъмняване на стаята могат да имат значение за децата, които са склонни да се събуждат при първите зори – или които не могат да заспят, ако навън не е напълно тъмно.

Знайте как други фактори влияят на съня

 • Заетите тийнейджъри често срещат трудности да свършат всичко навреме, за да спят достатъчно. Говорете с вашия тийнейджър за техния дневен график и потърсете начини да им помогнете да затворят повече очи, като например да си пишат домашните през учебния ден или да ограничат видеоигрите или други дейности, които отнемат времето за домашна работа. Сънят трябва да е приоритет.
 • Ограничете кофеина. Най-добре е да няма никакви, но със сигурност нищо от средата на следобед.
 • Ограничете дрямките! За уморено по-голямо дете дрямката може да изглежда като добра идея, но може да попречи на нощния сън. Времето за дрямка е добре през предучилищната възраст.
 • Уверете се, че детето ви се упражнява. Това е важно не само за тяхното здраве, но и помага на съня им.
 • Имайте успокояващи процедури преди лягане (не упражнения!).

Ако детето Ви има проблеми със заспиването или се буди през нощта, говорете с Вашия лекар. Също така е важно да говорите с Вашия лекар, ако детето Ви хърка или има други проблеми с дишането през нощта. Никога не пренебрегвайте проблем със съня; винаги молете за помощ.

0 0 гласа
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас