Резервация

Обмисляте колагенови напитки и добавки?

Има огромен шум около напитките и добавките с колаген, тъй като известни личности и влиятелни личности рекламират чудодейни ползи за кожата, косата и ноктите. Тъй като колагенът в телата ни осигурява решаваща подкрепа за тези тъкани, изглежда правдоподобно, че консумацията на колаген може да доведе до буйни кичури и младежко сияние. Но какво казва науката?

Какво представлява колагенът?

Колагенът е основен структурен протеин в нашите тъкани. Намира се в кожата, косата, ноктите, сухожилията, хрущялите и костите. Колагенът работи с други вещества, като хиалуронова киселина и еластин, за поддържане на еластичността, обема и влагата на кожата. Той също така помага за образуването на протеини като кератин, които образуват кожата, косата и ноктите.

Телата ни естествено произвеждат колаген, използвайки аминокиселините от богати на протеини или богати на колаген храни като костен бульон, месо и риба. Но стареенето, увреждането от слънцето, тютюнопушенето и консумацията на алкохол намаляват производството на колаген.

Колагеновите напитки и добавки често съдържат колаген от много различни източници, като риба, говеда, прасета или пиле. Обикновено те съдържат пептиди, къси вериги от аминокиселини, които помагат за съставянето на основни протеини в тялото, включително самия колаген и кератин.

Какво казва науката за колагеновите напитки и добавки?

Изследванията върху кожата включват:

  • Преглед и анализ на 19 проучвания, публикувани в Международен журнал по дерматология, който имаше общо 1125 участници. Тези, които са използвали добавки с колаген, забелязват подобрение в стегнатостта, еластичността и съдържанието на влага в кожата, като бръчките изглеждат по-малко забележими. Това звучи обещаващо, но не е ясно дали тези подобрения на кожата всъщност се дължат на колагена. Повечето от опитите са използвали налични в търговската мрежа добавки, които съдържат повече от колаген: витамини, минерали, антиоксиданти, коензим Q10хиалуронова киселина и хондроитин сулфат бяха сред допълнителните съставки.
  • Няколко рандомизирани, контролирани проучвания показват, че пиенето на колагенови добавки с големи количества от пептидите пролилхидроксипролин и хидроксипролилглицин може да подобри влажността на кожата, еластичността, бръчките и грапавостта. Но са необходими големи, висококачествени проучвания, за да се разбере дали наличните в търговската мрежа продукти са полезни и безопасни за дългосрочна употреба.

Едва ли има доказателства в подкрепа на използването на колаген за укрепване на косата и ноктите. Едно малко проучване от 2017 г. на 25 души с чупливи нокти установи, че приемането на 2,5 грама колаген дневно в продължение на 24 седмици подобрява чупливостта и растежа на ноктите. Въпреки това, това малко проучване не е имало контролна група, приемаща плацебо, за да се сравни с групата, получаваща добавки с колаген.

Не са провеждани проучвания при хора, които да изследват ползите от добавката на колаген за косата. Понастоящем няма медицински доказателства в подкрепа на маркетинговите твърдения, че колагеновите добавки или напитки могат да подобрят растежа, блясъка, обема и дебелината на косата.

Трябва ли да опитате колагенови добавки или напитки?

Понастоящем няма достатъчно доказателства, че приемането на колагенови хапчета или консумацията на колагенови напитки ще промени кожата, косата или ноктите. Телата ни не могат да абсорбират колагена в цялата му форма. За да влезе в кръвообращението, той трябва да бъде разграден на пептиди, така че да може да се абсорбира през червата.

Тези пептиди могат да бъдат разградени допълнително в градивните елементи, които правят протеини като кератин, които помагат за образуването на кожа, коса и нокти. Или пептидите могат да образуват колаген, който се отлага в други части на тялото, като хрущяли, кости, мускули или сухожилия. Досега нито едно изследване върху хора не е доказало ясно, че колагенът, който приемате през устата, ще попадне в кожата, косата или ноктите ви.

Ако целта ви е да подобрите структурата и еластичността на кожата и да намалите бръчките, по-добре е да се съсредоточите върху защитата от слънцето и да използвате локални ретиноиди. Обширни изследвания вече показаха, че тези мерки са ефективни.

Ако решите да опитате колагенови добавки или напитки, прегледайте списъка на съставките и протеиновия профил. Избягвайте добавки с твърде много добавки или пълнители. Продуктите, съдържащи големи количества пролилхидроксипролин и хидроксипролилглицин, са по-добри за намаляване на бръчките и подобряване на съдържанието на влага в кожата.

Консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете да приемате нови добавки. Хората, които са склонни към подагра или имат други медицински състояния, които изискват ограничаване на протеините, не трябва да използват колагенови добавки или напитки.

В заключение

Не са налични широкомащабни проучвания, оценяващи ползите от пероралните колагенови добавки за здравето на кожата и косата. Ако се притеснявате за изтъняла или лишена от блясък коса, чупливи нокти или поддържане на кожата гладка и здрава, говорете с вашия лекар или дерматолог за съвет относно набора от възможности.

Също така ще помогне:

  • Следвайте здравословен начин на живот и яжте балансирана диета, която включва храни, богати на протеини.
  • Ако пушите, откажете се.
  • Ограничете алкохола до две напитки или по-малко на ден за мъжете или едно питие или по-малко на ден за жените.
  • Нанасяйте слънцезащитен крем всеки ден и не забравяйте да нанасяте отново на всеки два часа.
  • Носете широкополи или UV-защитни шапки и дрехи, когато прекарвате много време на слънце.
4 1 глас
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас