Резервация

Предотвратимите чернодробни заболявания нарастват: това, което ядете – и избягвате – има значение

В днешния забързан свят нашите будни часове са пълни с решения – често свързани с това какво да ядем. След дълъг ден вечерята може да бъде бърза храна или храна за вкъщи. Въпреки че може да се притеснявате за това, че изборът на храна оказва влияние върху талията или кръвното ви налягане, като специалист по черния дроб, аз също искам да поставя на вашия радар мастното чернодробно заболяване.

Един вариант, официално наречен неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD), сега засяга един на всеки четири възрастни в световен мащаб. Понякога прогресира до обширни белези, известни като цироза, чернодробна недостатъчност и по-висок риск от рак на черния дроб. Добрата новина? Затлъстяването на черния дроб може да бъде предотвратено или обърнато.

Какво е мастно чернодробно заболяване?

Затлъстяването на черния дроб е състояние, причинено от дразнене на черния дроб. Чернодробната тъкан натрупва необичайни количества мазнини в отговор на това увреждане. Вирусният хепатит, някои лекарства (като тамоксифен или стероиди, например) или поглъщането на твърде много алкохол могат да причинят мастно чернодробно заболяване.

Въпреки това, NAFLD има различен тригер за мастни натрупвания в черния дроб: група метаболитни рискови фактори. NAFLD се среща най-често при хора с високо кръвно налягане, висок холестерол, инсулинова резистентност (преддиабет) или диабет тип 2. Също така е често срещано при хора с наднормено тегло или затлъстяване, въпреки че е възможно да се развие NAFLD, дори ако вашият индекс на телесна маса (ИТМ) е нормален.

Какво помага за предотвратяване или обръщане на NAFLD?

Диетата може да играе огромна роля. Тъй като NAFLD е толкова тясно свързана с метаболитното здраве, по-здравословното хранене може да помогне за предотвратяването му или дори да го обърне. Добър пример за модел на здравословно хранене е средиземноморската диета.

Наднорменото тегло или затлъстяването е честа причина за NAFLD. Програма за отслабване, която включва активност и здравословно хранене, може да помогне за контролиране на кръвното налягане, холестерола и кръвната захар. Сред многото здравословни диетични планове, които помагат, са диетата DASH и средиземноморската диета. Говорете с вашия лекар или диетолог, ако имате нужда от помощ при избора на план.

За да изследват енергично всяка диета като лечение на мастна чернодробна болест, изследователите трябва да контролират много фактори. Понастоящем няма убедителни доказателства в подкрепа на една конкретна диета пред друга. Въпреки това, изследването по-долу подчертава изборите за насърчаване на здрав черен дроб.

Избягвайте бързото хранене

Скорошно проучване в Клинична гастроентерология и хепатология свързва редовната консумация на бързо хранене (20% или повече от общите дневни калории) с мастно чернодробно заболяване – особено при хора, които са имали диабет тип 2 или затлъстяване. Бързите храни обикновено са с високо съдържание на наситени мазнини, добавена захар и други съставки, които влияят на метаболитното здраве.

Избягвайте безалкохолни напитки и добавени захари

Безалкохолните напитки с царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза или други подсладени със захар напитки водят директно до големи увеличения на мастните натрупвания в черния дроб, независимо от общото количество консумирани калории. Четете внимателно етикетите за добавени захари, включително царевичен сироп, декстроза, мед и агаве.

Вместо сладки напитки, пийте обикновена вода. Черно кафе или с капка сметана също е добър избор; изследвания показват, че кафето има потенциала да намали белезите на черния дроб.

Избягвайте алкохола

Алкохолът директно уврежда черния дроб, няма хранителна стойност и може да повлияе на здравия микробиом. Ако имате NAFLD, най-добре е да избягвате всякаква допълнителна причина за увреждане на черния дроб. Ние просто не знаем какво количество алкохол е безопасно за тези с мастна чернодробна болест – дори пиенето в социалните мрежи може да е твърде много.

Яжте предимно цели храни

Зеленчуци, горски плодове, яйца, домашни птици, месо, хранено с трева, ядки и пълнозърнести храни отговарят на изискванията, но премахването на червеното месо може да е разумно. В 18-месечно проучване са включени 294 души с абдоминално затлъстяване и липиден дисбаланс, като високи триглицериди. Насърчаваше се редовната активност и участниците бяха разпределени на случаен принцип към една от трите диети: стандартни насоки за здравословно хранене, традиционна средиземноморска диета или зелено-средиземноморска диета. (Green-Med диетата изключва червените и преработените меса и добавя зелен чай и шейк за заместител на вечеря, богат на антиоксиданти, наречени полифеноли.)

И трите групи загубиха малко тегло, въпреки че групите на средиземноморската диета загубиха повече тегло и го задържаха за по-дълъг период. И двете групи на средиземноморска диета също показаха намалена чернодробна мазнина в края на 18 месеца, но чернодробната мазнина намаля два пъти повече в групата със зелено-медицинска диета, отколкото в групата на традиционна средиземноморска диета.

Здравословните мазнини са част от здравословната диета

Всички имаме нужда от мазнини. Диетичните мазнини помагат на тялото ви да абсорбира витамини и са жизненоважни за защитата на нервите и клетките. Мазнините също ви помагат да се чувствате удовлетворени и сити, така че е по-малко вероятно да преядете. Храните с ниско съдържание на мазнини често заместват захарите и нишестетата, които влияят върху регулирането на кръвната захар в телата ни. Но не всички мазнини са създадени еднакви.

Ясно е, че диетите в средиземноморски стил могат да помогнат за намаляване на мазнините в черния дроб, като по този начин помагат за предотвратяване или евентуално обръщане на NAFLD. Тези диети са с високо съдържание на здравословни мазнини, като мононенаситени мазнини в зехтина и авокадото и омега-3 мазнини в орехите и мазната риба като сьомга и сардини.

С толкова много възможности за избор е трудно да разберете откъде да започнете в пътуването на здравословното хранене. Нека се стремим да ядем цели храни в естественото им състояние. Черният ни дроб ще ни е благодарен за това.

0 0 гласа
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас