Резервация

Следене на кръвното налягане у дома? Уверете се, че следвате тези стъпки

Кога за последен път сте измервали кръвното си налягане? Всички възрастни трябва да правят този прост тест поне веднъж годишно.

Ако показанието на кръвното налягане в кабинета на Вашия лекар е повишено — т.е. по-високо от здравословния диапазон — настоящите насоки на Работната група за превантивни услуги на САЩ препоръчват повторение на измерването извън клиниката преди започване на лечението. Но това не е единствената причина, поради която вашият лекар може да предложи редовно проследяване на кръвното ви налягане у дома.

Защо да следите кръвното налягане у дома?

„Някои хора имат повишаване на кръвното налягане само в кабинета на лекаря, което е известно като хипертония на бялата престилка“, казва д-р Стивън Джурашек, доцент по медицина в свързания с Харвард медицински център Beth Israel Deaconess. Един от най-добрите начини да разберете дали кръвното ви налягане наистина е по-високо от нормалното е да го измервате няколко пъти у дома.

Домашното наблюдение също е добра идея:

  • ако Вашият лекар Ви помоли да проследите показанията, за да решите дали трябва да започнете да приемате лекарства за понижаване на кръвното налягане
  • ако сте били диагностицирани с високо кръвно налягане и трябва да коригирате лекарствата си, за да сте сигурни, че достигате целта си за кръвно налягане
  • ако сте бременна или сте имали бебе през последните месеци и вашият здравен екип е загрижен за прееклампсия. Това състояние е тежка форма на високо кръвно налягане, което може да увреди жизненоважни органи като бъбреците. Когато не се лекува навреме, понякога води до гърчове, инсулт или дори смърт.

Какъв домашен апарат за кръвно налягане да купя?

  • Потърсете монитор, който е бил валидиран, което означава, че устройството е било независимо прегледано за точност.
  • Избягвайте монитори, които имат маншети, използвани на китката или върха на пръста. Те не са толкова точни, колкото маншетите за горната част на ръката.
  • Изберете и използвайте правилния размер маншет. Измерете обиколката на горната част на ръката по средата между лакътя и рамото. Повечето маншети за домашни монитори могат да поемат обиколки на ръцете от 22 до 44 см., но се предлагат по-малки и по-големи маншети. Прекалено малък маншет може да доведе до изкуствено високо отчитане, докато разхлабен маншет може да даде фалшиво ниско отчитане. Например, рандомизирано проучване от 2023 г. на автоматизирани апарати за кръвно налягане тества маншет с нормален размер върху възрастни, които се нуждаят от маншет с различен размер. Изследователите установяват, че показанията на систолното кръвно налягане са се увеличили с 19,5 mm Hg за участниците, които е трябвало да използват изключително голям маншет, и с 4,8 mm Hg за участниците, които е трябвало да използват голям маншет.

Много от базовите модели струват само $25. Но по-скъпите модели, които варират от около $50 до $100, може да са по-удобни за използване. Те могат да съхраняват множество показания и да изпращат данните до вашия компютър или смартфон — или дори директно до портала за пациенти в кабинета на вашия лекар.

Три ключови точки за отчитането на кръвното налягане

Домашното наблюдение на кръвното налягане е малко по-ангажиращо, отколкото някои хора предполагат. „Това не е нещо, което правите спорадично или винаги, когато имате време“, казва д-р Джурашек.

  • Кръвното налягане варира през целия ден, което означава, че едно изолирано четене не предоставя точна информация.
  • Ако проверявате кръвното си налягане, когато сте разстроени или стресирани, вероятно ще е високо. Ако го вземете отново веднага, може да получите още едно високо отчитане, което подхранва цикъл от безпокойство и повишени показания, казва той.
  • Последователни, повтарящи се измервания предоставят много по-полезна оценка от случайни измервания.

Колко често трябва да измервате кръвното си налягане у дома?

Попитайте Вашия лекар колко често и по кое време на деня да измервате кръвното си налягане.

„Златният стандарт за домашно наблюдение е да се направят 28 отделни измервания, които след това можете да усредните, за да получите представително отчитане“, казва д-р Джурашек.

Това означава да измервате кръвното си налягане четири пъти на ден – два пъти сутрин и два пъти вечер – в продължение на седем дни подред. Въпреки това дори 12 измервания за три дни са разумни, особено ако включите един уикенд ден, казва д-р Джурашек. Вашият лекар може да ви посъветва какво е най-разумно за вашата ситуация.

Как можете да получите точно отчитане на кръвното налягане?

Често срещаните грешки могат да повишат отчитането на кръвното ви налягане с няколко пункта или до 10 или дори до 25 пункта в някои случаи. Ето какво да правите или избягвате – и защо – за точно отчитане на кръвното налягане.

Изчакайте най-малко 30 минути след пушене, консумация на кофеин или алкохол или след тренировка, преди да измерите кръвното налягане.

Защо? Кофеинът и никотинът свиват кръвоносните съдове и ускоряват сърдечната честота, което може да повиши кръвното налягане. Алкохолът разширява кръвоносните съдове, което може да понижи кръвното налягане. А упражненията увеличават сърдечната честота и кръвното налягане.

Изпразнете пикочния си мехур.

Защо? Пълният пикочен мехур може да окаже натиск и да намали притока на кръв към бъбреците ви. Естествената реакция на тялото ви е да повиши кръвното ви налягане, за да се увери, че бъбреците ви получават достатъчно кръв.

Седнете удобно, поддържайки ръката си близо до височината на сърцето.

Облегнете се на стола с краката си на пода, краката и глезените не са кръстосани, а ръката ви е протегната с дланта нагоре върху масата, така че лакътят ви да е разположен приблизително на височината на сърцето.

Защо? Кръстосването на краката, особено в коляното, временно повишава кръвното налягане. Ако краката или ръката ви не се поддържат, мускулите ви ще се свият. Дори това малко изометрично упражнение може да повиши кръвното ви налягане. Освен това поддържането на ръката ви под или над нивото на сърцето може да повлияе на точността на отчитането.

Изчакайте няколко тихи минути, преди да започнете да отчитате.

Първо, увийте маншета с подходящ размер около голата си ръка на около 1,5-2 см над свивката на лакътя. Седнете тихо за няколко минути без разсейване като телевизия, четене, превъртане на телефона или говорене. След това стартирайте машината, за да измери кръвното ви налягане.

Защо? Поставянето на маншета върху дрехите – или повдигането на ръкава така, че да е стегнат около горната част на ръката – може да попречи на точното отчитане, въпреки че доказателствата за това са смесени. В идеалния случай искате да записвате кръвното налягане, докато се чувствате спокойни, а не разсеяни, защото дори лек стрес или напрежение може да повиши кръвното ви налягане.

Защо диагностицирането на високо кръвно налягане е толкова важно?

Почти половината от всички възрастни имат високо кръвно налягане, но около една трета от тези хора дори не знаят, че имат този проблем. Точната диагноза и лечение са жизненоважни, казва д-р Джурашек. Малко неща в медицината са показали толкова последователни резултати като вредите от високото кръвно налягане, което е основна причина за инфаркти, инсулти, бъбречни заболявания и когнитивен спад.

„Няма причина да се нарича тихият убиец. Ние не усещаме и не изпитваме никакви ефекти от високото кръвно налягане, докато не стане твърде късно“, казва той.

0 0 гласа
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас