Резервация

Топлинен обрив: Как да го забележите и какво да правите

Първите две седмици на юли бяха най-горещите на Земята в човешките данни и хората в цялата страна продължават да страдат от продължителни, задушаващи горещи вълни. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията издадоха многократни предупреждения и съвети за разпознаване и предотвратяване на заболявания, свързани с топлината, като топлинен удар, топлинно изтощение и топлинни крампи.

Но едно заболяване, свързано с топлината, което хората не винаги разпознават, е топлинният обрив.

„Топлинният обрив може да показва, че излагането ви на прекомерна топлина може да доведе до други сериозни проблеми, свързани с топлината, ако не се обърне внимание“, казва д-р Абигейл Уолдман, дерматолог от Brigham and Women’s Hospital, свързана с Харвард. „Въпреки че топлинният обрив не е опасен сам по себе си, продължителното излагане на висока температура може да доведе до топлинно изтощение и топлинен удар, така че е важно да отбележите всички ранни признаци, че тялото ви се бори с топлината.“

Какви са признаците на топлинен обрив?

Топлинният обрив е известен още като милиария или бодлива топлина. Причинява се, когато каналите от екринните потни жлези, които водят до повърхността на кожата, са блокирани или възпалени.

Екринните потни жлези помагат на тялото ви да поддържа постоянна температура. Когато вътрешната ви температура се повиши, тези жлези отделят вода, която се издига към повърхността на кожата ви през малки каналчета. Там той бързо се изпарява, охлаждайки кожата и кръвта под нея.

Потните канали обаче могат да се запушат, когато се потите прекомерно при високи температури, особено ако кожните гънки или плътно прилепналите дрехи възпрепятстват тяхната функция.

След това потта се улавя под кожата. Това предизвиква възпаление, което води до появата на малки, сърбящи червени подутини, подобни на малки пъпки или мехури. При хора с по-тъмен тен на кожата, тези малки, сърбящи подутини може да не изглеждат червени, но ще изглеждат малко по-тъмни от околната кожа.

Къде и кога е вероятно да се появи топлинен обрив?

Топлинният обрив може да се появи на шията, скалпа, гърдите, слабините или гънките на лактите.

„Топлинният обрив може да се появи всеки път, когато тялото се изпотява, така че е често срещано при горещ и влажен климат, по време на хоспитализации, от треска и по време на тренировка“, казва д-р Валдман.

Топлинен обрив може да се появи и при новородени, тъй като техните екринни потни жлези не са напълно развити. При новородени топлинният обрив изглежда като много тънки мехури или капки вода, широко разпръснати по лицето, тялото, ръцете и краката. Обадете се на вашия педиатър за съвет, ако забележите обрив като този.

Как можете да лекувате топлинен обрив?

Топлинният обрив при възрастни се лекува лесно с домашни средства. „Техниките за облекчаване на симптомите също могат да помогнат за предотвратяване на топлинен обрив при възрастни и бебета“, казва д-р Валдман.

  • Успокой се. Първата стъпка е да излезете от топлината и да охладите и подсушите кожата си. Използвайте вентилатор или климатик, вземете хладен душ или нанесете хладни компреси върху засегнатите области. Важно е да знаете, че някои хора са по-уязвими от топлината и да правите планове, за да останете в безопасност, когато температурите са опасно високи.
  • Предотвратете дразнене. За да предотвратите дразнене на кожата, избягвайте да носите дрехи от синтетични материали, които могат да задържат топлината. (Въпреки че сухото облекло помага за отвеждането на влагата от кожата, то често може да бъде твърде стегнато.) Вместо това носете леки, широки памучни дрехи, които позволяват въздушен поток върху кожата ви. Ако се появи топлинен обрив в областта на слабините, избягвайте да носите бельо, докато не изчезне.
  • Опитайте продукти против сърбеж. Използвайте например каламинов лосион за сърбеж. Избягвайте обаче бебешка пудра, мазни овлажнители и слънцезащитни продукти, тъй като те могат допълнително да блокират потните канали.

Топлинният обрив обикновено изчезва в рамките на един до два дни, след като охладите тялото си. По-тежките топлинни обриви могат да продължат седмица или повече. Посъветвайте се с Вашия лекар (или проследете с Вашия педиатър), ако топлинният обрив не е изчезнал след една седмица. Също така незабавно потърсете помощ, ако почувствате болка, силен сърбеж или обривът изглежда инфектиран.

3 1 глас
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас