Резервация

Забавяне на препускащите мисли

Всеки има моменти, когато мозъкът му внезапно се обърква. Те многократно се фиксират върху една и съща мисъл, сякаш са заседнали на колело на хамстер. Или мислите им безцелно отскачат от една произволна тема към друга като топка за флипер.

Хората често наричат ​​тези мисловни модели състезателни мисли и най-честата причина е тревожността, казва д-р Феърли Фабрет, психолог в болница Маклийн, свързана с Харвард.

„Хората, които се борят с препускащи мисли, постоянно се тревожат какво трябва да се направи, какво не е направено и какво следва“, казва Фабрет. „Или са обсебени от минали, настоящи или бъдещи ситуации.“ Например, възпроизвеждате разговор с различни версии на диалог, размишлявате за предстояща среща с шефа си или лекарски преглед или се тревожите за малко вероятен сценарий за края на света.

„Когато препускащите мисли завладеят ума ви, не можете да останете фокусирани и се чувствате в капан, което ви прави още по-тревожни и стресирани и цикълът продължава“, казва Фабрет.

Прекъсване на цикъла на тревожност и препускащи мисли

Как можете да прекъснете този цикъл и да попречите на препускащите мисли да ви контролират? Ето пет стратегии, които да опитате.

Дайте си разрешение. Състезателните мисли често се влошават от безпокойството да имате надпреварващи се мисли. За да избегнете това, дайте си разрешение да ги преживеете. „Признайте, че препускащите мисли са просто шум, това е, което нашите умове понякога правят, и това е добре“, казва Фабрет. „Това ви дава усещане за контрол, така че да не се чувствате безпомощни. Когато поставите препускащите мисли в правилния им контекст, те се чувстват по-малко заплашителни и по-лесни за управление.“

Внимавай. Практикуването на внимание може да помогне за промяна на мисловните ви модели. Например, опитайте да преброите вдишванията си. Затворете очи и пребройте на себе си, докато дишате бавно, равномерно: бройте едно на вдишване, две на издишване и т.н. Когато достигнете 10, започнете отначало и повторете процеса, докато се успокоите. „Това също е страхотно лекарство преди сън, когато умовете на повечето хора започват да размишляват“, казва Фабрет. Освен това практикувайте тази работа с дишане в моменти, когато мислите ви не препускат, така че ще имате умението, когато имате нужда от него.

Разсейте се. Понякога можете да прекъснете цикъла, като разсейвате ума си. „Веднага щом забележите, че се тревожите отново или мислите за нещата отново и отново, направете вътрешен коментар за себе си, като „ето ме отново, с моя списък с мисли, който никога не свършва“, казва Фабрет. След това вземете съзнателно решение да правите нещо друго, като четене, слушане на музика или обаждане на приятел.

Размърдай се. Звучи като символичен здравен съвет – спортувайте повече – но движението е полезно за обезвреждане на безпокойството. Например, когато се появи епизод на състезателни мисли, направете набор от лицеви опори, 10 скока, разходете се за пет минути или се заемете с домакинска работа. „Те не само помагат за прекъсване на цикъла на състезателни мисли, но дават на ума ви нещо друго, върху което да се съсредоточите“, казва Фабрет. Освен това се опитайте да вградите редовни упражнения в живота си, както и тези кратки изблици на активност. Това може да помогне за облекчаване на тревожността и стреса.

Планирайте време за притеснение. Понякога е най-добре да оставите препускащите мисли да се развиват; в противен случай те могат да се задържат за неопределено време. За да направите това, планирайте време за притеснение. Когато се появят тревожни състезателни мисли, разпознайте ги, но си кажете, че сега не е време за притеснение и ще се справите с тях по-късно. След това в определено време по ваш избор не правете нищо друго, освен да изследвате тези мисли и да работите върху тях. Например, запишете мислите, които ви идват на ум, без да ги редактирате, включително всички най-лоши сценарии, за които можете да се сетите.

„Можете също така да говорите за тях на глас и да попитате какво ви прави нервен и защо“, казва Фабрет. „Това ви позволява да се изправите директно срещу безпокойството си, но по график, без да се откъсвате от други дейности“, казва Фабрет. Задайте ограничение за времето за безпокойство, например 10 до 20 минути. Когато времето изтече, продължавате напред.

Ако препускащите мисли редовно засягат живота ви или пречат на съня, говорете с вашия лекар или специалист по психично здраве. „Честите състезателни мисли може да са свързани с тревожни разстройства, хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD), обсесивно-компулсивно разстройство (OCD), травма или други проблеми с психичното здраве, които трябва да бъдат проучени“, казва Фабрет.

0 0 гласа
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас