Резервация

4 неща, които всеки трябва да знае за морбили

Когато преди няколко години морбили избухна в 31 щата, здравните експерти бяха изненадани да видят повече от 1200 потвърдени случая – най-големият брой, докладван в САЩ от 1992 г. насам.

Морбили е много заразно, предотвратимо заболяване, което може да причини сериозни здравословни усложнения, особено при по-малки деца и хора, които са бременни или чиято имунна система не работи добре. Въпреки че е налична високоефективна ваксина, нивата на ваксиниране са ниски в някои общности в САЩ. Това поставя началото на големи огнища.

Ето четири неща, които всеки трябва да знае за морбили.

Морбили е силно заразен

Това е момент, който не може да бъде подчертан достатъчно. Пълен 90% от неваксинирани хора, изложени на вируса, ще го хванат. И ако мислите, че просто стоенето настрана от болни хора ще свърши работа, помислете отново. Хората с морбили не само са инфекциозни четири дни, преди да избухнат с обрив, но вирусът може да живее във въздуха до два часа, след като заразен човек кашля или киха. Само си представете: ако заразен човек кихне в асансьор, всеки, който се вози в този асансьор през следващите два часа, може да бъде изложен.

Трудно е да разберете, че човек има морбили, когато за първи път се разболее

Първите симптоми на морбили са висока температура, кашлица, хрема и червени, сълзещи очи (конюнктивит), които могат да бъдат объркани с много други вируси, особено през сезона на настинки и грип. След два или три дни хората развиват петна в устата, наречени петна на Коплик, но не винаги гледаме в устата на членовете на нашето семейство. Характерният обрив се развива три до пет дни след началото на симптомите като плоски червени петна, които започват по лицето от линията на косата и се разпространяват надолу по цялото тяло. В този момент може да осъзнаете, че това не е вирус от градинска разновидност — и в този момент човекът ще е разпространявал микроби в продължение на четири дни.

Морбили могат да бъдат опасни

През повечето време, както и при другите детски вируси, хората го издържат добре, но може да има усложнения. Децата под 5 години и възрастните над 20 години са изложени на най-висок риск от усложнения. Честите и по-леки усложнения включват диария и ушни инфекции (въпреки че ушните инфекции могат да доведат до загуба на слуха) и всеки пети ще трябва да бъде хоспитализиран, но може да има и сериозни усложнения:

  • Един на всеки 20 болни от морбили получава пневмония. Това е най-честата причина за смърт от болестта.
  • Един на 1000 получава енцефалит, възпаление на мозъка, което може да доведе до гърчове, глухота или дори увреждане на мозъка.
  • Едно до три на 1000 деца, които го получат, ще умрат.

Друго възможно усложнение може да възникне седем до 10 години след заразяването, по-често когато хората получават инфекцията като бебета. Нарича се подостър склерозиращ паненцефалит или SSPE. Въпреки че е рядък (четири до 11 на 100 000 инфекции), той е фатален.

Ваксинацията предотвратява морбили

Ваксината срещу морбили, която обикновено се прилага като част от ваксината MMR (морбили-паротит-рубеола), може да направи всичко различно. Една доза е 93% ефективна за предотвратяване на заболяване; две дози повишават този брой до 97%.

  • Обикновено първата доза се дава на възраст между 12 и 15 месеца.
  • Втора (бустер) доза обикновено се дава на възраст между 4 и 6 години, въпреки че може да се даде още един месец след първата доза.
  • Ако бебе на възраст от 6 до 12 месеца отива на място, където редовно се срещат морбили, може да се даде доза ваксина като защита. Тази допълнителна доза няма да се брои като част от необходимата серия от две ваксини.

Като цяло MMR е много безопасна ваксина. Повечето странични ефекти са леки и не причиняват аутизъм. Повечето деца в САЩ са ваксинирани, като 91% от 24-месечните имат поне една доза и около 93% от тези, които влизат в детска градина, имат две дози.

Груповият имунитет възниква, когато достатъчно хора са ваксинирани, така че е трудно разпространението на болестта. Помага за защитата на онези, които не могат да получат ваксината, като малки бебета или такива със слаба имунна система. За да постигнете това, имате нужда от около 95% ваксинация, така че 93% не са перфектни – а в някои щати и общности този брой е дори по-нисък. Повечето от огнищата, които сме виждали през годините, са започнали в райони, където има голям брой неваксинирани деца.

Ако имате въпроси относно морбили или ваксината срещу морбили, говорете с Вашия лекар. Най-важното е да пазим всяко дете, всяко семейство и всяка общност в безопасност.

0 0 гласа
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас