Резервация

6 неща, които хората не разбират за пристъпите на мигрена

Пристъпите на мигрена не са едно и също нещо като обикновено главоболие, казват експерти.
Въпреки че мигрената е доста често срещана – засягаща около 12 процента от населението на САЩ – неврологичното заболяване често се диагностицира погрешно и се разбира погрешно, като хората понякога смесват главоболие и мигренозни пристъпи  или подценяват колко изтощителна може да бъде мигрената.

Според Американската фондация за мигрена исторически мигрената е била „пренебрегвана като една от най-инвалидизиращите болести на планетата“.

При жени се наблюдава три пъти по-често, но тя може да засегне всеки, включително деца. Разбирането какво ги предизвиква и най-добрите начини за лечението им може да направи всичко различно.

Тук експертите говорят за това, което хората често не разбират за мигрената.

1. Пристъпите на мигрена не са едно и също нещо като главоболие

Мигренозните пристъпи не са просто главоболие, казват експертите. Мигрената е много по-сложна.

Тя може да бъде „изтощителна“ и се причинява от „електрохимичен дисбаланс“ в мозъка .

Мигренозните пристъпи са свързани с гадене, чувствителност към светлина и звук и множество други свързани симптоми. Често хората, които не страдат от мигрена, не осъзнават колко изтощителна може да бъде една нелекувана мигрена. Болката може да бъде значителна и свързаните с нея симптоми ужасяващи, оставяйки някого неспособен да изпълнява нормалните си ежедневни функции.

2. Не всички мигренозни пристъпи са еднакви

Симптомите на мигрена не са универсални и могат да варират. Един човек може да има мигрена с аура, която включва мигащи светлини или зигзагообразни линии, докато друг човек може да не изпита това. Някои хора имат значително гадене, докато други се притесняват повече от чувствителност към светлина или замайване. Начинът, по който се проявява мигрената, е много различен при различните хора, както и планът за лечение е много индивидуализиран.

Електрохимичният дисбаланс, който води до мигренозен пристъп, може да започне в различни части на мозъка. От това зависят и симптоите. През повечето време дисбалансът се случва в тилния лоб, разположен в задната част на мозъка и съдържащ зрителния кортекс, който помага на хората да интерпретират това, което виждат. Това също помага да се обясни защо някои страдащи от мигрена виждат аури, които се появяват в тилния лоб и могат да изглеждат като „петна, зигзаг и проблясъци“.

Честотата на мигренозните пристъпи определя дали човек има епизодична или хронична мигрена. Хората с епизодична мигрена имат по-малко от 15 дни главоболие в месеца. Хронична мигрена е, когато някой има повече от 15 дни главоболие за месец, като повече от 8 от тези дни са умерени до тежки със свързани симптоми на мигрена, за повече от 3 месеца.

3. Храната не е причина номер 1 за мигренозните пристъпи

Въпреки че някои храни и алкохол, като червено вино, шоколад и сирене, са добре известни с това, че предизвикват мигренозни пристъпи при някои хора, причина номер 1 за мигрена всъщност е стресът.  Според Американската фондация за мигрена, стресът е причина за почти 70 процента от хората, които страдат от неврологично заболяване.

Поддържането на нормални нива на стрес чрез практикуване на техники за управление на стреса – особено медитация на вниманието, която включва успокояващи дихателни методи или насочени изображения за отпускане на тялото и ума, може да помогне. Даването на приоритет на съня и редовните упражнения, включително йога, също помага при управлението на стреса.

4. Болкоуспокояващите без рецепта не винаги помагат с болката

Ако някога сте имали болезнен мигренозен пристъп и лекарствата за болка без рецепта не са ви помогнали, не сте сами. Докато някои страдащи от мигрена реагират на лекарства без рецепта като ацетаминофен с кофеин, много други се нуждаят от лекарства с рецепта, за да предотвратят появата на мигрена или да я лекуват остро.

5. Времето за болкоуспокояващо лекарство е по-важно, отколкото си мислите

Когато става въпрос за лечение на мигренозни пристъпи, правилното време е от значение. Експертите казват, че когато усетите първите признаци на пристъп на мигрена, е важно да вземете лекарството веднага. Ако не се приема по този начин, мигрената ще продължи  и лекарството е по-малко ефективно.“

6. Болкоуспокояващите не са единственият начин за лечение на мигренозни пристъпи

Лекарствата за мигрена са само част от плана за лечение. Промените в начина на живот са толкова важни, колкото и приемането на лекарства с рецепта за пристъпи на мигрена.

Тези промени в начина на живот включват установяване какви са вашите лични причини за мигрена – които могат да включват стрес, определени храни, миризми като парфюм и дори промени във времето – и избягването им или минимизиране на излагането им, когато е възможно. Също толкова важно да се храните здравословно, балансирано – „не просто да избягвате задействащите фактори“ – и да дадете приоритет на съня. Това е така, защото изследванията показват, че лишаването от сън може да увеличи тежестта и честотата на мигренозните пристъпи.

Създаването на редовен, предвидим дневен график за хранене, сън и аеробни упражнения може да бъде много полезно за намаляване на честотата и тежестта на мигрената.

0 0 гласа
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас