Резервация

6 важни факта за менопаузата според експерти

Да знаете кога майка ви е започнала менопаузата е добър критерий, за да разберете кога това може да се случи на вас.

Повечето жени съобщават за симптоми като горещи вълни и промени в настроението, но менопаузата е различна за всички.

Например, средната възраст на менопаузата  е 51, като повечето жени изпитват симптоми между 45 и 55. Но това е само средната стойност. Понякога жените навлизат в менопауза още през 30-те години.

Ето някои важни факти за менопаузата, които може би не знаете.

#1: Вашата семейна история помага да се предскаже кога ще влезете в менопауза

Да знаете кога майка ви е започнала менопаузата е добър критерий, за да разберете кога това може да се случи на вас. Ако сте от семейство на жени, които са склонни към ранна менопауза и последната ви менструация е в началото на 40-те години, това означава, че този период на менопаузален преход е започнал през 30-те ви години. Това има огромни последици за дългосрочното ви здраве.

Вашата семейна история е приблизителна оценка, така че можете да изпитате менопауза по-рано или по-късно от това.

#2: Менопаузата играе роля в наддаването на тегло

Жените качват средно пет килограма по време на менопаузата и това се дължи главно на комбинация от хормонални промени и стареене. Жените са склонни да наддават с един килограм на година, защото метаболизмът се забавя с напредване на възрастта. Но когато наддавате на тегло, докато преминавате в менопауза, ниските нива на естроген спомагат за увеличаване на теглото  предимно в средната част на тялото.

Мазнините по корема са много по-токсични, отколкото натрупването им в други части на тялото, защото увеличават риска от сърдечно-съдови инциденти и диабет тип 2. Много възпалителни промени идват от наддаване на тегло, което се натрупва в областта на корема.

Жените, преминаващи през менопауза, също имат проблеми със съня, а нарушеният сън може да допринесе за увеличаване на теглото. Малко проучване от 2021 г. установява, че лечението на проблемите със съня по време на менопаузата може да намали риска от натрупване на мазнини и тегло, свързани с менопаузата.

#3: Менопаузата може да повлияе на зрението ви

Според Северноамериканското дружество по менопауза, формата на очите може да се промени леко около менопаузата, което засяга зрението и прави носенето на контактни лещи по-неудобно за тези, които разчитат на тях.

Най-честите проблеми с очите по време на менопаузата са сухота  и замъглено зрение. Изследванията показват, че хормоналните промени, които настъпват с менопаузата, могат да доведат до състояние на сухото око, при което очите нямат достатъчно смазване. Болестта на сухото око засяга почти два пъти повече жени, отколкото мъже на възраст над 50 години.

#4: Все още можете да носите бебе, докато сте в менопауза

След като влезете в менопаузата, вече нямате цикъл. Въпреки това, една жена технически може да износи бебе до термин чрез ин витро оплождане, използвайки донорска яйцеклетка или като „използва съхранени яйцеклетки от времето, когато е била на 30 или началото на 40 години“, заедно с хормонална терапия за поддържане на бременността.

Въпреки това изследванията показват, че жените в постменопауза са по-склонни да изпитат усложнения при бременност, отколкото жените в пременопауза, така че е важно да работите с експерт по плодовитостта, който има опит с жени в постменопауза, опитващи се да забременеят.

#5: Менопаузата може да ви накара да забравяте повече

Тъй като нивата на естроген спадат при наближаването и по време на менопаузата, някои жени забелязват рязък когнитивен спад, известен като мозъчна мъгла. Изследванията показват, че жените могат да изпитат „повишена забрава“ по време на този преход към менопаузата.

Горещи вълни, безсъние или други нарушения на съня, причинени от менопаузата, могат да нарушат способността за фокусиране и запаметяване.

Повишеното чувство на тревожност и депресия, което някои чувстват при навлизане в менопаузата, също може да допринесе за мозъчната мъгла. Мозъчната мъгла е често срещан симптом на перименопаузата и менопаузата и може да причини много страдания на жените на средна възраст, които са на върха на кариерата си или създават семейство. Тези жени са свикнали да изпълняват няколко задачи едновременно, когато изведнъж не могат да си спомнят думата, която се опитва да излезе от устата им, или как се казва нещо.

#6: Ранната менопауза може да увеличи риска от деменция

Възможно е да има връзка между ранната менопауза и по-високия риск от деменция по-късно в живота. Проучване от 2022 г. установи, че жените, които са преживели менопауза преди 45-годишна възраст, имат 35% повишен риск от развитие на деменция. Те също са били 1,3 пъти по-склонни да имат симптоми на деменция преди 65 години.

Изследванията също така показват, че хирургическата менопауза – операция за отстраняване на яйчниците и прекратяване на менструалния цикъл – преди 45-годишна възраст увеличава риска от деменция при жените.

0 0 гласа
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас