Резервация

Децата получават ли мигренозно главоболие? Какво трябва да знаят родителите

Главоболието е много често срещано при деца и тийнейджъри. Всъщност повече от половината ще страдат от главоболие в даден момент, а до 18 години повечето юноши са ги имали. И докато повечето главоболия са част от вирусно заболяване, някои са мигрена. Всъщност повтарящите се мигрени засягат като цяло едно на всеки 10 деца и тийнейджъри.

Какво трябва да знаете – и да направите – ако смятате, че вашето дете или тийнейджър може да има мигрена?

Колко рано започват да се появяват мигрените?

Не сме склонни да мислим за мигрена при деца, но до 10-годишна възраст едно от 20 деца е имало мигрена. А мигрената понякога настъпва дори по-рано.

Преди пубертета момчетата и момичетата са еднакво вероятно да ги имат. След пубертета мигрената е по-честа при момичетата.

Кои симптоми на мигрена са най-чести при децата?

Мигрената често е едностранна при възрастни. При децата е по-вероятно да се усещат от двете страни на главата, или в двете слепоочия, или от двете страни на челото.

Въпреки че не винаги е лесно да различите мигрена от друг вид главоболие, деца

  • често съобщават за пулсираща болка
  • може да изпита гадене и чувствителност към светлина и шум.

Мигащите светлини и други промени в зрението, които хората често виждат, когато започне мигрена, са по-рядко срещани при децата. Въпреки това, родителите може да забележат, че детето им е по-уморено, раздразнително или бледо, преди да започне мигрена – и отнема известно време, за да се върне към нормалното, след като приключи.

Какво причинява мигрена при децата?

Не знаем какво точно причинява мигрена. Смятахме, че това е свързано с притока на кръв към мозъка, но това не изглежда да е така. Изглежда, че мигрената се причинява от нервите, които са по-чувствителни и по-реактивни на стимулация. Тази стимулация може да бъде стрес, умора, глад, почти всичко.

Мигрената е семейна. Всъщност повечето страдащи от мигрена имат някой в ​​семейството, който също получава мигрена.

Могат ли мигрените да бъдат предотвратени?

Най-добрият начин за предотвратяване на мигрена е да идентифицирате и избягвате отключващите фактори. Отключващите механизми са различни при всеки човек, поради което е добре да си водите дневник на главоболието.

Когато детето ви получи главоболие, запишете какво се е случвало преди главоболието, колко силно го е боляло и къде, какво е помогнало и всичко друго, за което се сетите. Това помага на вас и вашия лекар да видите модели, които могат да ви помогнат да разберете конкретните задействания на вашето дете.

Добра идея е да се погрижите детето ви да спи достатъчно, да се храни редовно и здравословно, да пие редовно вода, да прави упражнения и да управлява стреса. Това не само помага за предотвратяване на мигрена, но също така е полезно за цялостното здраве!

Как можете да помогнете на детето си да облекчи мигрената?

Когато се появи мигрена, понякога е достатъчно просто да лежите в тъмна, тиха стая с хладна кърпа на челото. Ако не е, ибупрофен или ацетаминофен могат да бъдат полезни; Вашият лекар може да Ви каже най-добрата доза за Вашето дете.

Важно е да не давате на детето си тези лекарства повече от около 14 дни в месеца, тъй като по-честото им даване може да доведе до повторно главоболие и да влоши всичко!

Има ли лекарства с рецепта, които могат да помогнат на деца с мигрена?

Ако тези подходи не са достатъчни, клас лекарства, наречени триптани, могат да бъдат полезни за спиране на мигрена при деца на възраст 6 и повече години.

Ако детето изпитва чести или тежки мигрени, което води до пропуснати дни от училище или по друг начин пречи на живота, лекарите често използват лекарства за предотвратяване на мигрена. Има редица различни видове и Вашият лекар може да Ви посъветва какво би било най-добро за Вашето дете.

Някои момичета получават мигрена по време на цикъла си. Ако това се случва често, понякога може да бъде полезно приемането на превантивно лекарство по време на мензиса всеки месец.

Кога да се свържете с Вашия лекар

Ако смятате, че детето ви може да има мигрена, трябва да се обадите и да си уговорите среща. Носете със себе си дневника на главоболието. Вашият лекар ще зададе куп въпроси, ще направи физически преглед и ще постави диагноза. Заедно можете да измислите най-добрия план за вашето дете.

Винаги трябва да се обаждате на вашия лекар или да отидете в спешното отделение, ако детето ви има силно главоболие, схванат врат, проблеми с координацията или движението, е необичайно сънливо или не говори или не се държи нормално.

0 0 гласа
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас