Резервация

Движението не просто изгаря мазнините, то ви дава „Умни Мазнини“

Всички знаем, че упражненията са полезни за нас и за сърцето. Помагат за предотвратяването на хронични заболявания като диабет и наднормено тегло. Помагат за съня и дори за избавянето от стреса.

Сега изследователите са открили още една облага – Упражненията правят метаболизма ни по-ефикасен. Ново проучване, което разглежда как клетките ни работят по време на упражнение открива, че то всъщност преправя типа мастни клетки, които имаме, и ги превръща от метаболитно неактивна „бяла мазнина“  в „кафява мазнина“, която изгаря повече калории.

Новото проучване е едно от най-големите доказателства до сега, че ползите от тренирането (във връзка с талията ви) не са ограничени до изгорения брой калории – и защо ли?

И това помага да се обясни защо редовните тренировки са толкова важни за всички елементи на здравето, обяснява научният автор – Лий-Юн Янг, професор по хематопатология в Медицинския отдел по патология в университета на колежа във Флорида.

„Всички знаем, че редовните тренировки са добри за здравето ни“, казва Янг за The Huffington Post. Но нашата работа предоставя допълнителни биологични обяснения и механизми за това защо хора, които се упражняват редовно поддържат стройни тела и имат по-здрава структура на костите.“ Тези две неща помагат за предотвратяването на наднормено тегло и метаболитни заболявания като диабет, заболявания на сърцето и сърдечен удар.

Всичко това е благодарение на хормон, който се освобождава по време на тренировките.

Изследователите вярват, че всички тези „супер сили“ , които се получават от тренировките, имат нещо общо с хормона ирисин, който тялото произвежда по време на физическо упражнение.

По време на лабораторен експеримент изследователите изложили мастни клетки на ирисин, което увеличило активността на друг протеин в мастните клетки, който всъщност превърнал белите мастни клетки в кафяви.

Кафявите мастни клетки помагат на тялото да изгаря калории, а не да ги натрупва. И наскоро бе показано, че кафявата мазнина подобрява други аспекти на нашия метаболизъм, включително чувствителността на инсулина и допустимостта на глюкозата, за които се знае че помагат за предотвратяването на наднормено тегло, сърдечни заболявания и диабет.

Ефектът с превръщането на мастни клетки от бели в кафяви преди се е случвал при мишките, но това е първия път, в който учените са наблюдавали това да се случва и при човешки клетки.

Ползите от ирисина са повече от просто отърваване от мазнини.

Учените са открили още, че когато ирисина се смесва със стволови клетки в мастната тъкан (младите мастни клетки, които още не са достигнали пълно развитие), вместо да пораснат и да станат възрастни мастни клетки, стволовите клетки се превръщат в друг вид клетки, които подпомагат за заздравяването на костите ни.

Изследователите открили от 20 до 60 процента по-малко мастни клетки в тъканта, в която имало ирисин, в сравнение с нормална тъкан, в която нямало от този хормон.

Важно е да се отбележи, че това проучване е направено върху човешки клетки в лаборатория, не върху човешки клетки в самия човек. Следващата стъпка е да се репликира експеримента върху живи хора, за да се потвърди, че хормонът всъщност действа по този начин в истинския живот, обясни Янг за New York Times.

Но това ново проучване може да мотивира хората да започнат малко повече да правят упражнения, тъй като ползите от това са много повече от изгарянето на мазнините.

0 0 гласа
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас