Резервация

Хронична болка в корема при деца: Коя е най-честата причина?

Най-честата причина за хронична стомашна болка при деца не е нещо, което можете да откриете при тест или да излекувате с лекарство. И това може да е предизвикателство за диагностициране  и лечение.

Може би никога не сте чували за функционална коремна болка. И все пак се нарежда като най-честата причина за стомашна болка, продължаваща два месеца или повече при деца и тийнейджъри.

Какво е функционална коремна болка?

Умът и тялото са тясно свързани по начини, които все още работим, за да разберем, и това е особено вярно за ума и стомашно-чревния тракт. Стресът – особено хроничният стрес, депресия и тревожност – може да доведе до болка, която е много реална. Понякога болката е единственият симптом на стрес, особено при деца, които имат високи постижения или са склонни да крият емоциите си.

Понякога болката не започва от стрес, а от инфекция или друго заболяване и остава, след като болестта изчезне, или добавя допълнителна болка към болестта, докато се лекува. Безпокойството за болката и нейната възможна причина може да влоши нещата. Нервната система на червата може да се претовари.

Какви са често срещаните симптоми на функционална коремна болка?

Децата с функционална коремна болка могат да имат леки симптоми, които се появяват само от време на време, или могат да имат по-тежки симптоми, които пречат на ежедневния живот. Заедно със стомашни болки, те могат да имат гадене, повръщане, запек или диария – или някаква комбинация от всички тях. Те могат да имат лош апетит или да се оплакват, че се чувстват сити много бързо.

Кога трябва да се свържете с лекаря на детето си?

Важно е да се консултирате с вашия лекар, ако детето ви има хронични болки в корема. Те трябва да преминат физически преглед и Вашият лекар може да поиска да направи някои тестове, като кръв или изпражнения, тъй като има много медицински състояния, които могат да причинят хронични болки в стомаха.

Особено важно е да се обадите на Вашия лекар, ако детето Ви

  • отслабва
  • има кръв в изпражненията си
  • има силна болка
  • има треска, обриви, възпалени стави или други признаци на заболяване.

Ако вашият лекар установи, че прегледът и изследванията на вашето дете са нормални и то не губи тегло, има вероятност детето ви да има функционална коремна болка.

За някои семейства поставянето на тази диагноза звучи така, сякаш лекарите казват, че всичко е в главата на детето. Но нищо не може да бъде по-далеч от истината. Това е много реална болка, но не е причинена от нещо опасно, което е много добра новина.

Как можете да помогнете на дете, диагностицирано с функционална коремна болка?

Има много начини да помогнете на дете, което има функционална коремна болка, след като диагнозата е поставена. Те включват:

  • Разбиране и управление на стресовите фактори в живота на детето
  • Когнитивно-поведенческа терапия, която е вид терапия и  учи на стратегии за управление на болката, както и за управление на всеки стрес или тъга
  • Медитация, йога и други начини за детето да се отпусне и да регулирареакциите си
  • Пробиотици, препарати от масло от мента и някои други добавки понякога се използват за успокояване и предотвратяване на болката
  • Холистични методи за лечение
  • Есенциите на Д-р Бах

 

 

0 0 гласа
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас