Резервация

Какъв цвят е езикът ти? Кое е здравословно, кое не?

Ако очите са прозорци към душата, тогава смятайте езика за нещо като светлина за контрол на тялото. Външният вид на езика дава на лекарите представа за определени аспекти на вашето здраве, а цветът му е важен ключ.

Как трябва да изглежда езикът ви?

Езикът трябва да има заоблена, симетрична форма. Обикновено е светло розово, въпреки че може да има лека лилава или кафява пигментация при африканските, азиатските и средиземноморските популации. Може да има и намек за бяло покритие.

„Покритието идва от здрав протеин, наречен кератин, който предпазва езика ви от надраскване, когато ядете“, казва д-р Тиен Джианг , протезист в Катедрата по орална здравна политика и епидемиология в Харвардското училище по дентална медицина.

Отблизо може да видите, че езикът ви е покрит с малки издатини (папили), които служат за няколко цели:

  • Усещат температура и докосване.
  • Те съдържат вкусови рецептори, които ви позволяват да откриете дали храната е сладка, солена, кисела, горчива или пикантна.
  • Те създават триене, за да ви помогнат да оформите малка топка храна (болус), която можете да преглътнете.

Може ли диетата да повлияе на цвета на езика?

Да. Понякога диетата може да е отчасти виновна за промяната на обичайния ви тон на езика. Това е така, защото папилите могат да абсорбират цветовете и остатъците от храни и напитки, които консумирате. Например синьото сладко или бонбон, който сте яли като дете, вероятно е превърнал езика ви във вълнуващ нюанс на лазурно. Кафето, чаят и много видове храни, като ястия с къри с много жълта куркума, също могат да оставят своите белези.

Обезцветяването обаче обикновено е само временно. Пиенето на много вода и поддържането на добра устна хигиена ще отмият храната и багрилата, които са полепнали по езика.

Тъмен или светъл език, бели петна и други причини за безпокойство

Някои цветове и външен вид на езика са признаци на здравословни проблеми. Консултирайте се с Вашия лекар, ако забележите някое от следните:

  • Кафяв или черен език сигнализира за състояние, наречено „черен космат език“. Това се случва, когато папилите станат твърде дълги. Тези малки подутини обикновено нямат голям шанс да пораснат, защото се отделят редовно с цялата активност в устата ви. Ако растат, те могат да уловят бактерии и смес от хранителни оцветители, което води до кафяв или черен оттенък. Рисковите фактори включват прием на антибиотици или антихистамини, тютюнопушене, сухота в устата, пиене на прекомерни количества кафе или черен чай или лоша устна хигиена.
  • Дебели бели петна или бели рани по езика вероятно означават, че имате свръхрастеж на дрожди в устата (млечница). Млечницата може да бъде предизвикана от състояния като диабет или ХИВ, странични ефекти от антибиотици или лечение на рак, носене на протези, тютюнопушене, сухота в устата или използване на стероидни инхалатори. В редки случаи белите петна или раните са симптоми на рак на устната кухина.
  • Ако езикът ви има болезнени червени или жълти рани, може да имате афти (раздразнени тъкани), млечница (която понякога може да се появи като червени петна) или (в редки случаи) рак на устната кухина.
  • Ярко червеният език може да означава, че имате витамин В12 дефицит или инфекция, наречена скарлатина — a Стрептокок бактериална инфекция в гърлото (стрептокок в гърлото), придружена от червен обрив по тялото. Ако имате яркочервени петна, които не болят и сякаш мигрират от едно място на езика на друго, може да имате безобидно, нелечимо заболяване, наречено „географски език“.

Трябва ли да миете езика си или да използвате стъргало за език?

Добрата устна хигиена изисква да почиствате зъбите си с конец поне веднъж на ден и да ги миете поне два пъти на ден. Отделете няколко секунди, за да използвате четката върху езика си.

„Изплезете езика си и плъзнете четката си за зъби от задната част на езика към предната част: едно плъзгане надолу по средата, едно плъзгане надолу вляво и едно плъзгане надолу вдясно. Това помага за премахване на бактериите и отломките, които се събират в папилите “, казва д-р Джианг.

Някои хора се кълнат в използването на стъргалка за език, за да почистят езика. Д-р Джианг не е фен, но няма проблем с това някой да използва инструмента, който се издърпва напред върху езика по начин, подобен на четкането на езика. „Данните за ефективността на скрепера за език са смесени“, казва тя. „Просто се свежда до това какво сте готови да правите ежедневно, за да поддържате езика, зъбите, устата и венците си възможно най-здрави.“

Тревожите се за езика си? Какво да правя

Ако се притеснявате, че нещо не е наред с езика ви – особено ако имате и треска, силно възпалено гърло, рани, които не изчезват, или други нови симптоми – обадете се на вашия първичен лекар или зъболекар.

Вашият лекар или зъболекар може да:

  • прецени състоянието си
  • предписват или предлагат лечения за облекчаване на дискомфорта, като медикаментозни води за уста или изплаквания с топла вода
  • призовават ви да останете хидратирани и да подобрите устната си хигиена.

Ако е необходимо, Вашият лекар може да Ви насочи към специалист за допълнителна оценка.

0 0 гласа
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас