Резервация

Още една причина да си миете зъбите?

Може би трябва да добавим четки за зъби към букета цветя, който носим на приятели и членове на семейството в болницата – и да се погрижим да опаковаме една, ако сами попаднем там.

Ново изследване, ръководено от Харвард, публикувано онлайн в JAMA Вътрешни болести предполага, че сериозно болните хоспитализирани пациенти са много по-малко склонни да развият придобита в болница пневмония, ако зъбите им се мият два пъти дневно. Те също така се нуждаят от вентилатори за по-малко време, могат да напуснат интензивното отделение (ICU) по-бързо и е по-малко вероятно да умрат в интензивното отделение, отколкото пациентите без подобен режим на четкане на зъбите.

Защо четкането на зъбите би имало значение?

„Има смисъл, че миенето на зъбите премахва бактериите, които могат да доведат до толкова много лоши резултати“, казва д-р Tien Jiang, инструктор по орална здравна политика и епидемиология в Харвардското училище по дентална медицина, който не е участвал в новото изследване. „Плаката върху зъбите е толкова лепкава, че изплакването само по себе си не може ефективно да изхвърли бактериите. Само четкането на зъбите може.“

Пневмонията постоянно попада сред водещите инфекции, които пациентите развиват, докато са хоспитализирани. Според Агенцията за изследване и качество на здравеопазването всяка година повече от 633 000 американци, които отиват в болница за други здравословни проблеми, получават пневмония. Въздушните торбички (алвеоли) в единия или двата бели дроба се пълнят с течност или гной, причинявайки кашлица, треска, втрисане и затруднено дишане. Близо 8% от тези, които развиват придобита в болница пневмония, умират от нея.

Как беше направено проучването?

Изследователите прегледаха 15 рандомизирани проучвания, обхващащи близо 2800 пациенти. Всички проучвания сравняват резултатите сред тежко болни хоспитализирани пациенти, които са имали ежедневно четкане на зъбите, с тези, които не са го правили.

  • 14 от проучванията са проведени в интензивни отделения
  • 13 включват пациенти, които трябва да бъдат на вентилатор
  • 11 използва антисептично изплакване, наречено хлорхексидин глюконат, за всички пациенти: тези, които са мили зъбите си и тези, които не са.

Какви бяха откритията?

Констатациите са убедителни и трябва да стимулират усилията за стандартизиране на миенето на зъбите два пъти дневно за всички хоспитализирани пациенти, казва д-р Дзян.

Участниците в проучването, които са избрани на случаен принцип да получават миене на зъбите два пъти дневно, са с 33% по-малък риск от развитие на пневмония, придобита в болница. Тези ефекти бяха увеличени за хората на вентилатори, които се нуждаеха от тази инвазивна дихателна помощ за по-малко време, ако зъбите им бяха мити.

Като цяло участниците в проучването са имали 19% по-малка вероятност да умрат в интензивното отделение – и са успели да завършат интензивното лечение по-бързо – с пероралния режим два пъти дневно.

Колко дълго пациентите са останали в болницата или дали са били лекувани с антибиотици, докато са били там, изглежда не е повлияло на честотата на пневмония. Освен това четкането на зъбите три или повече пъти на ден не се превърна в допълнителни предимства в сравнение с миенето на зъбите два пъти на ден.

Какви бяха силните страни и ограниченията на проучването?

Една голяма сила беше събирането на години на по-малки проучвания в един по-голям анализ – нещо особено необичайно в стоматологията, казва д-р Дзян. „От дентална гледна точка наличието на 15 рандомизирани контролирани проучвания е огромно. Много е трудно да се натрупа толкова голяма популация в денталната медицина при това високо ниво на доказателства“, казва тя.

Но техниките за четкане на зъбите може да са различни в различните болници, участващи в изследването. И докато проучването беше рандомизирано, то не можеше да бъде заслепено – тактика, която би намалила шанса за изкривени резултати. Тъй като нямаше начин да се скрият режимите на миене на зъбите, клиницистите, участващи в проучването, вероятно знаеха, че усилията им се проследяват, което може да е променило поведението им.

„Може би са били по-бдителни заради това“, казва д-р Дзян.

Как точно миенето на зъбите може да предотврати пневмония, придобита в болница?

Не е сложно. Пневмонията при хоспитализирани пациенти често произтича от вдишване на микроби в устата – микроби, които наброяват повече от 700 различни вида, включително бактерии, гъбички, вируси и други микроби.

Тази перспектива е по-голяма за вентилираните пациенти, тъй като дихателната тръба, поставена в гърлото, може да пренесе бактерии по-надолу по дихателните пътища. „Вентилираните пациенти губят нормалния начин за премахване на някои от тези бактерии“, казва д-р Дзян. „Без този вентилатор можем да го изчистим от горните си дихателни пътища.“

Какво значение има миенето на зъбите, ако не сте хоспитализирани?

В случай, че смятате, че резултатите от проучването се отнасят само до хора в болницата, помислете отново. По-скоро това показва колко жизненоважно е всеки да се грижи за своите зъби и венци.

Около 300 заболявания и състояния са свързани по някакъв начин с оралното здраве. Лошото орално здраве отключва някои здравословни проблеми и влошава други. Хората със заболяване на венците и загуба на зъби, например, имат по-висок процент на инфаркти. А тези с неконтролирано заболяване на венците обикновено изпитват по-големи трудности при контролирането на нивата на кръвната захар.

0 0 гласа
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас