Резервация

Отричане: как боли, как помага и как да се справим

В някакъв момент от живота всеки изпитва отричане, естествен отговор, когато не сте в състояние или не желаете да се изправите лице в лице с фактите. Отричането не винаги е нещо лошо. Но може да е по-лесно да го разпознаете в другите, отколкото в себе си.

„Трудно е да погледнеш собствения си живот и да направиш добра инвентаризация на случващото се. Отнема много работа“, казва Джонатан Шол, терапевт и клиничен социален работник в болница Маклийн, свързана с Харвард.

Ето малко прозрения за отричането, как да го забележите в себе си и другите и какво може да искате да направите по въпроса.

Какво е отказ?

От психологическа гледна точка отричането е защитен механизъм, умело средство, което умът може да използва, когато нещата станат трудни. „Виждам го като защитна бариера, която имаме, за която може да сме или да не сме наясно“, казва Шол. „Това ни пази в безопасност. Също така ни пречи да погледнем себе си или да се обърнем към нещо около нас и да направим промяна.“

Може да отричате нещо, което не сте готови да признаете или да приемете, или нещо, което предизвиква дълбоко вкоренени вярвания.

Често срещаните причини за отказ могат да включват

 • злоупотреба (психическа, емоционална, физическа, вербална, сексуална, финансова или други видове злоупотреба)
 • алкохол в излишък или употреба на други вещества, или разстройство, свързано с употребата на вещества
 • начин на живот или семейни проблеми
 • медицински диагнози
 • проблеми с психичното здраве
 • политика
 • пушене
 • нездравословно наддаване на тегло.

Как ни помага отказът?

Отричането може да ни предпази от трудни емоции. Шол казва, че това може да бъде полезно в краткосрочен план и да осигури облекчение на хора, които нямат честотната лента или способността да се изправят пред проблем.

Например, може би някой е нещастен във връзка, но мисълта, че сте сами, е по-лоша от мисълта, че сте заедно. Или може би някой е изгорял или претоварен и му липсва енергия или емоционална способност да приеме това, което се случва. „Част от човека чувства, че е по-лесно да не мисли за ситуацията и я оставя да си отиде, защото чувства, че е твърде трудно да се справи в момента“, казва Шол.

Как отричането може да ни нарани?

В опасни или нездравословни ситуации отричането може да ни нарани.

Например, затварянето на очите за реалностите на физическо или психическо заболяване може да доведе до сериозни последици за здравето. „Виждаме много тийнейджъри с депресия и разстройства, свързани с употребата на вещества, а някои родители отричат ​​да има проблеми, защото се страхуват какво означава това за детето. Това идва от място на безпокойство“, казва Шол. „Но отричането на проблемите може да нарани децата и да им попречи да направят значима промяна.“

Отричането също може да навреди, когато включва пристрастяване или злоупотреба. Тези проблеми засягат всички в семейството и могат да доведат до нездравословни модели, които се предават от едно поколение на следващо.

Откриване на модели на поведение, които предполагат отричане

Хората в отричане често проявяват определено поведение. Например, те биха могли:

 • минимизиране или оправдаване на проблеми, проблеми или нездравословно поведение
 • избягвайте да мислите за проблеми
 • избягвайте да поемате отговорност за нездравословно поведение или обвинявайте някой друг за тях
 • отказват да говорят по определени въпроси и заемат отбранителна позиция, когато се повдигнат темите.

Преминаване от отричане към смислена промяна

Да се ​​справите с отричането означава първо да разпознаете, че се случва – което може да бъде предизвикателство за всеки – и след това да се обърнете към основния проблем, който го причинява.

Ако разпознаете отричането в себе си, Шол съветва да потърсите помощ. Говорете с някой близък до вас или получете външно мнение от терапевт, духовен съветник, вашия лекар или номер на гореща линия, като например Националната гореща линия за домашно насилие, ако сте жертва на насилие от интимен партньор. За проблеми със зависимостта направете това първо обаждане до гореща линия за разстройства, свързани с употребата на вещества, или център за възстановяване, или опитайте да присъствате само на една среща от програма от 12 стъпки (като Анонимни алкохолици). С времето можете да се научите да се изправяте пред страховете или притесненията си и да разработите конкретен план за промяна.

Разпознаване на отричането в другите: Стъпвайте внимателно

Ако разпознаете отричането в другите и искате да го посочите, действайте много внимателно. Потърсете насоки от експерти, преди да поемете в ситуация, която може да бъде опасна за вас или за другия човек.

Ако ситуацията не е опасна, бъдете възможно най-състрадателни. „Проведете топъл и съпричастен разговор в среда без разсейване“, казва Шол. „Изразете любовта си и посочете това, което виждате. Говорете за това как ви засяга. И след това му дайте време. Не можете да принудите никого да се промени. Всичко, което можете да направите, е да посеете семе.“

5 1 глас
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас