Резервация

Повечето болести се дължат на навици, а не на наследственост

Много хора, когато навлязат в средна възраст и поемат към старостта, развиват същите болести като родителите си, като диабет, високо кръвно налягане, сърдечни болести и рак. Когато това се случи, някои казват: „Беше неизбежно, защото това е разпространено в семейството ни“. Но това не е така. Не, че не съществуват генетични фактори и предразположения, но голямата причина за „наследствените заболявания“ е наследяването на навиците, който причиняват заболяването или са катализатор за отключването му.

Домашните навици се вкореняват подсъзнателно в детските умове. Предпочитанията към определени храни, методите на готвене, начинът на живот и ценностите са различни за всяко семейство, но родителите и децата от едно домакинство обикновено имат сходни предпочитания. С други думи, децата са склонни да развиват същите заболявания като родителите си не защото са наследили гени, които причиняват въпросните заболявания, а по-скоро защото приемат и следват навици за начин на живот, които стават причина за заболяванията.

Ако децата наследят добри навици, като избирането на пресни хранителни продукти и добра вода, ако водят подходящ и здравословен начин на живот и не взимат много лекарства, ще им бъде по-лесно да поддържат здравето си. С наследяването на лоши навици обаче, като яденето на окислени храни, твърде голямо разчитане на лекарства и следването на неправилен начин на живот, децата ще израснат вероятно нездрави дори и в по-голяма степен от родителите си.

И така, децата наследяват добрите и лошите навици на своите родители. Зрели хора, които още от деца са учени от родителите си, че трябва да пият мляко всеки ден, защото е добре за тялото им, вероятно продължават да го правят. Само като разсъждаваме трезво и внимателно за собствените си навици, като ги съпоставяме с най-добрата съвременна информация по диетология и като подхождаме с отговорност, може да предадем по-добро здраве на следващото поколение.

Колкото повече човек остарява, толкова по-трудно му става да променя навиците си. Нещо повече, запечаталите се в съзнанието навици от детска възраст често пъти оказват мощно влияние върху целия ни живот. Следователно е много важно да създаваме добри навици у децата от възможно най-ранна възраст.

0 0 гласа
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас