Резервация

Сезонът на кърлежите се разширява: Защитете се от лаймска болест

Затоплянето на температурите, предизвикано от изменението на климата, може да допринесе за увеличаване на заболяванията, пренасяни от кърлежи. Сега кърлежите процъфтяват в по-широк географски обхват и се появяват по-рано и се задържат по-късно през граничните сезони на пролетта и есента. Това означава, че трябва да останем бдителни, за да се предпазим от кърлежи, които причиняват лаймска болест и други заболявания – дори през зимните месеци в много по-топли щати и провинции.

Ето навременно напомняне за това защо предотвратяването на лаймската болест е важно и опресняване на стъпките, които можете да предприемете, за да избегнете ухапвания от кърлежи.

Какви са симптомите на лаймската болест?

Лаймската болест е най-известна с класическия си симптом, червен обрив като око, който се появява след ухапване от заразен кърлеж (превъртете надолу, за да видите снимки на класически и некласически обриви). Въпреки това, 20% до 30% от хората не развиват обрив. А обривът може лесно да се пропусне, защото кърлежите са склонни да хапят в тъмни гънки на тялото като слабините, подмишниците, зад ушите или по скалпа. Някои хора имат грипоподобни симптоми като главоболие, висока температура, втрисане, умора и болки в ставите. Така че, ако забележите обрив или имате тези симптоми, обадете се на Вашия лекар за съвет. На този етап бързото антибиотично лечение може да унищожи бактериалната инфекция.

Когато хората не получат лечение, защото не са видели обрива или не са имали други ранни симптоми, бактериите могат да се разпространят в различни части на тялото. Не само самата бактерия може да причини проблеми, но и имунната система на тялото може да реагира прекомерно на инфекцията. И двата процеса, а понякога и двата, могат да увредят ставите, сърцето и/или нервната система. А някои хора, лекувани за който и да е стадий на Лаймска болест, развиват синдром след Лаймска болест, който може да причини редица инвалидизиращи симптоми, включително умора, мозъчна мъгла и депресия.

Как да избегнем лаймската болест

Предотвратяването на ухапвания от кърлежи е най-добрият начин да избегнете лаймската болест и други болести, пренасяни от кърлежи. Чернокраките кърлежи (наричани още еленови кърлежи) може да са заразени с бактерията, която причинява Лаймска болест. Ако живеете в една от областите, където честотата на Лаймска болест е висока, тези стъпки могат да помогнат.

Знайте къде вероятно дебнат кърлежи. Кърлежите обикновено пълзят от листата или стръкчетата трева на земята до краката. Така че бъдете особено внимателни, когато вървите през полета или ливади и по време на преходи, където може да се опрете в храсти, листа или дървета. Опитайте се да вървите по добре разчистени пътеки.

Носете защитно облекло. Дълги панталони, пъхнати в чорапи, са най-добрият начин да предпазите кърлежите от пълзене под крачола. По-светлите дрехи могат да направят кърлежите по-лесни за забелязване.

Използвайте репеленти. Можете да закупите дрехи, които са предварително обработени с инсектицида перметрин (който отблъсква кърлежите). Или можете да напръскате собствените си дрехи и обувки; просто не забравяйте да следвате внимателно указанията. Върху цялата открита кожа използвайте продукт, който съдържа DEET, пикаридин, масло от лимонов евкалипт (OLE), IR3535, пара-ментан-диол (PMD) или 2-ундеканон. Този инструмент за търсене от EPA може да ви помогне да намерите продукт, който е най-подходящ за вашите нужди. Обърнете внимание на концентрацията на активните съставки: например най-малко 20%, но не повече от 50% с DEET; между 5% до 20% с пикаридин; и 10% до 30% с масло от лимонов евкалипт. Много продукти се предлагат в бутилки със спрей помпа или като стикове или кърпички, което може да улесни нанасянето им, където е необходимо.

Вземете проверка за отметка. След като сте прекарали известно време в места, заразени с кърлежи, помолете партньор да ви провери за кърлежи в области на тялото ви, които не можете да видите много добре. Често срещаните зони на ухапване са задната част на коляното, слабините, под мишниците, под гърдите при жените, зад ушите и задната част на врата. Видът кърлеж, който пренася лаймската болест, е с размерите на сусамово семе. Имайте предвид, че кърлежът трябва да бъде прикрепен към кожата ви за 24 до 36 часа, за да предаде достатъчно бактерии, за да ви причини болестта.

0 0 гласа
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас