Резервация

За важността на дишането!

Вече почти сме забравили, че здравето е нормалното състояние на организма ни. Ясно е, че не можем да живеем, без да остаряваме, но можем да продължим времето на активното дълголетие.

В съвременните условия на живот в голяма част от населението, особенно във високоразвитите страни се наблюдава комплекс от симптоми, които се натрупват като вегитативни дисфункции вследствие на енергийната недостатъчност. Причината е в недостатъчната активност на кислородните процеси в клетките, в намалената активност на ензимите (ферментите), отговарящи за сложните реакции при обмяната на веществата, или в дефицита на кислород.

Повечето от нас си спомнят за собственото здраве само когато нещо ни заболи. Но тъй като организмът е едно цяло трябва да осъзнаем, че между органите и системите има пълно взаимодействие. Т.е. ако се наруши работата на даден орган това води след себе си до взаимосвързани събития в целия организъм.

Както знаем, знанието е сила. То може да ни помогне да избегнем много грешки.

За всеки жив организъм е необходим кислород за нормална дейност. Той е и един от най-рапространените елементи на Земята. В атмосферата е около 21%,  в Световния океан – около 85%, в човешкия организъм – около 60%. Точно кислородът и водата при своето свързване при определени условия преди милиони години са създали благоприятна среда за живот.

Кислородът играе ролята на окислител на постъпващите в организма вещества. Какво се случва в белите дробове? Кръвта, преминавайки през тях се насища с кислород. По този начин хемоглобина се трансформира в оксихемоглобин, който заедно с хранителните вещества се резнася по целия организъм, а кръвта придобива ярко червен цвят. Когато кръвта събере отработените продукти от обмяната на веществата, цветът и става тъмен и мътен. Така при наличието на достатъчно количество кислород в белите дробове продуктите на разпада се изгарят, а излишният въглеводород се отделя.

Надяваме се всеки разбира колко е важно правилното дишане. А и за него като за всяко умение се искат знания и упражнения.

0 0 гласа
Рейтинг
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Резервация

Резервирайте своето място в програмата „Здрави и елегантни“ още днес!

Резервация
Свържете се с нас